Nie da się zauważyć, że kochamy dynię Hokkaido 🙂
Jest to według nas najsmaczniejsza odmiana, którą jako jedyną możemy jeść ze skórką, zatem jeśli kogoś z Was przeraża obieranie dyni, u niej nie ma tego problemu.
Już niebawem pojawi się przepis na nasze ulubione danie z jej udziałem, czyli hummus z dynią!
Z artykułu o cudownej dyni https://farmaswietokrzyska.pl/pl/blog/aktualnosci/dynia.html
Dowiadujemy się o jej wartości odżywczej i o tym jak cennym pokarmem jest dla dzieci, właściwie jednym z pierwszych warzyw, które możemy podawać najmłodszym.
Jest na tyle wyjątkowa, że możemy z niej zrobić wszelkie musy, zupy, wytrawne potrawy jak i ciasta i desery!
Dzisiaj przedstawiamy Wam nasz ukochany sposób na pieczoną dynie Hokkaido w plasterkach.
Upieczenie samej dyni jest bardzo proste, jedynie krojenie jej wymaga trochę nakładu pracy. W trakcie pieczenia wykonujemy sos i łupiemy orzeszki włoskie. Nie zapominajmy zając się granatem.
Samo zdrowie..
Dynia Hokkaido, cebula, czosnek, granat, orzeszki włosie, pasta tahini, sok z cytryny, sól himalajska z kminem rzymskim. Doskonale wiemy jakie wartości odżywcze kryją w sobie te poszczególne produkty. Jak są silnymi antyoksydantami, bogatymi w witaminy i składniki mineralne oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (orzechy włoskie).
Zatem..
Składniki:
# jedna duża ekologiczna dynia Hokkaido
# jeden owoc granatu
# pół cebulki
# kilka świeżo łuskanych orzechów włoskich
# olej kokosowy do posmarowania warzyw
Sos:
# 2 łyżki pasty sezamowej Tahiti
# pół szklanki wody mineralnej
# sok z połowy bio cytryny
# 3 ząbki czosnku
# sól himalajska
# pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
Przygotowanie:
1. Dynię myjemy, kroimy w plasterki i układamy na papierze do pieczenia. Cebulkę kroimy w piórka i kładziemy na dyni. Wszystko lekko skraplamy olejem kokosowym.
2. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni). Dynię pieczemy ok. 30 minut, natomiast cebulkę musimy wyjąć już po 15 minutach w przeciwnym razie cebulka spali się.
3. W między czasie przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy wodę, pastę sezamową tahini, sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek, sól himalajską i mielony kmin rzymski.
4. Łuskamy orzechy włoskie i wydobywamy pojedyncze ziarenka z owocu granatu.
5. Upieczoną dynie układamy na talerzu, na niej kładziemy upieczoną cebulkę, posypujemy granatem, polewamy sosem i na koniec posypujemy orzechami włoskimi.
Smacznego!
Zespół Farmy Świętokrzyskiej