Kontynuując temat marchewki, dziś przedstawiamy przepis na najprostsze ciasto marchewkowe. Jego upieczenie udaje się wszystkim, bez względu na umiejętności kulinarne. Naprawdę! 😉

Doskonale sprawdza się w każdym sezonie i w każdych okolicznościach. Można kawałek zabrać na drugie śniadanie do pracy czy szkoły, spakować na piknik lub zaserwować jako poobiedni deser! A najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie…

Składniki:

* zamiast zmielonego lnu można dodać 3 jajka, jednak warto spróbować zrobić to pyszne ciasto wyłącznie z produktów roślinnych. Więcej o zamiennikach jajek przeczytasz tu (klik).

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wsypać do miski, dokładnie wymieszać i przelać do brytfanny. Łatwiej się nie da!

Piec w temperaturze 180 st.C, przez 65-75 min.

I na koniec spróbować powstrzymać się przed zjedzeniem gorącego ciasta! Choć na pewno jeden kawałeczek ze szklanką chłodnego napoju migdałowego lub ryżowo-kokosowego nikomu nie zaszkodzi. 😉

Do ciasta można użyć także wcześniej startej, zamrożonej marchewki – opcja polecana szczególnie tym, którzy wolą zetrzeć dużą ilość raz a porządnie, a później tylko rozmrozić, wymieszać i gotowe!

Smacznego!

Przepis pochodzi z domowego notatnika kulinarnego.