Jak lato to i gofry!

Gofry zawsze kojarzyły mi się z latem. To był jedyny czas, gdy jako mała dziewczyna zajadałam te smakołyki. Dziś na szczęście gofry można zjeść zawsze i wszędzie, ale przede wszystkim zrobić je samemu! Wtedy na pewno będą zdrowsze, szczególnie jeśli zadbamy o odpowiednie dodatki.

Przepis na pyszne gofry

  • 450 g mąki
  • 250 ml mleka (może być roślinne)
  • 250 ml wody gazowanej
  • 150 g masła lub oleju kokosowego
  • 3 jajka lub zamiennik
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Tłuszcz rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy, dosypujemy proszek dopieczenia i sól. Następnie dodajemy do niej żółtka, wodę i wystudzony tłuszcz i miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ksylitol i ponownie ubijamy. Powstałą pianę łączymy z masą gofrową. I gotowe. Teraz gofrownica w ruch! (im o wyższej mocy, tym lepsza)

Dodatki – czyli jak uniknąć cukru?

Gofry owocowe

  • najłatwiejszym i najszybszym sposobem na „udekorowanie” gofrów są po prostu owoce. W dowolnej konfiguracji nakładamy je na gotowy wafel, posypujemy wiórkami kokosowymi i zmielonymi orzechami i zajadamy. Doskonale sprawdzają się truskawki, maliny, jagody borówki, ale także bardziej egzotyczne kiwi czy ananasy.

Krem jogurtowy zamiast bitej śmietany

  • jogurt naturalny – im bardziej gęsty, tym lepszy, łączymy opcjonalnie z ksylitolem lub miodem i dodajemy sok wyciśnięty z cytryny lub limonki. Taką bazę można przyozdobić owocami i schrupać.
  • drugą opcją jest zmiksowanie jogurtu naturalnego z bananem – dla uzyskania większej gęstości kremu. Następnie dodajemy owoce wg uznania. Oczywiście można użyć też dżemu bez cukru, zarówno do kremu jogurtowego jak i bezpośrednio na wafel.

Masło orzechowe 

  • to doskonały pomysł, by właśnie taką zdrową bombą energetyczną posmarować gofra. Pamiętacie przecież, że orzechy są bardzo zdrowe! Jak zrobić krem orzechowy samemu? Nic prostszego:
    • ulubione orzechy wsypujemy do pojemnika blendera i miksujemy tak długo, aż powstanie z nich gładki krem. Opcjonalnie można dodać szczyptę soli.
  • naturalnie polecamy też BIO Daktynellę – krem daktylowe z orzechami ziemnymi!
  • Osobiście uwielbiam połączenie masła orzechowego z bananami i truskawkami. Taka „kanapka” daje mi moc!

Na co się skusicie w pierwszej kolejności? Pamiętajcie, że wystarczy pokroić owoce i wrzucić je do pudełeczka, zapakować gotowe gofry i przekąska na drogę gotowa!

Komentarze