„Może przy tej niedzieli
bobem się ze mną podzieli?
młodziuteńkim,
świeżuteńkim,
ciepluteńkim..?”
Młody zdecydowanie najlepszy!
Swoją wartością odżywczą przewyższa groch czy fasolę. Świeżym nacieszymy się niestety tylko kilka miesięcy w roku.
To solidne i sycące źródło roślinnego białka i błonnika.
Zawiera znaczne ilości żelaza, manganu, miedzi, witaminy B1, B2, K i folianów.
W kuchni nie jest monotematyczny. Pasty, zupy, sałatki lub zwyczajnie ugotowany na parze lub pieczony. Łatwo komponuje się z innymi składnikami.
Faworyzujemy bób pieczony z ziołami lub w postaci pasty „hummus” J
***
Kapusta pekińska
bogata w przeciwutleniacze i substancje o działaniu przeciwwrzodowym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym.
Patrząc na nią aż ciężko uwierzyć, że zawiera spore ilości beta-karotenu, który korzystnie wpływa na nasz wzrok. Jest źródłem witamin A, B1, B2, C, zaś ze składników mineralnych dominuje wapń, żelazo i cenny cynk.
***
Ogórki kiszone
oczywiście naturalnie kiszone, nie zalane kwasem octowym, są świetnym probiotykiem.
***
Czerwone ziemniaczki
celowo przygotowujemy w mundurkach gdyż tuż pod skórką zawarte są najcenniejsze ich składniki odżywcze.
***
Natka pietruszki
jak inna zielenina jest bogactwem zdrowia!
Kojarzona zapewne z dużą dawką witaminy C, tylko należy pamiętać, że krojenie niszczy część składników odżywczych. Stanowi ona intensywny ziołowy dodatek do dań. Oprócz witaminy C zawiera duże ilości beta-karotenu, witaminy PP i K oraz błonnika aż 40 g na 100 g natki. Uzupełni niedobory żelaza. Przyrządzony napar działa oczyszczająco na drogi moczowe, pomoże w anemii i usprawni trawienie. Natka wspomoże również w dolegliwościach wątrobowych czy menstruacyjnych. To nie koniec jej zastosowania, zmiażdżona jako okład łagodzi ból i opuchliznę, pomaga leczyć kaszel, katar w przeziębieniu.
***
Dziś młody bób bez łupinek w obecności czerwonych ziemniaczków.
Składniki:
# 500g bobu
# 5 sztuk czerwonych ziemniaczków
# kapusta pekińska
# 2 ogórki kiszone
# kilka rzodkiewek
# odrobinka koperku i natki pietruszki
# nierafinowana oliwa/olej, sól himalajska, pieprz czarny, czosnek suszony, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
`Bób gotujemy na parze i pozbawiamy łupinek.
`Czerwone ziemniaczki dokładnie myjemy i nie obierając ze skórki gotujemy również na parze lub pieczemy w piekarniku.
`Ogórki kiszone i rzodkiewki kroimy w plasterki.
`Całość polewamy oliwą/olejem z przyprawami.
`Koperek i natkę kroimy drobno. Koperkiem posypujemy gotowe ziemniaczki a natką sałatkę z bobu.
Najlepiej smakuje na świeżym powietrzu! J
Zespół Farmy Świętokrzyskiej