Światowy dzień pieczenia świętowany jest 6 maja. Ma on na celu zachęcić wszystkim do samodzielnych wypieków. Między wierszami, obok zazwyczaj słodkich wypieków, warto dodać, że pieczenie samo w sobie jest jednym ze zdrowszych sposobów termicznej obróbki pożywienia. Ale, że sezon piknikowy trwa, dziś podpowiemy co upiec, aby można łatwo zabrać ze sobą na łąkę i aby wszystkim smakowało.
Owocowe muffiny
- 200 g mąki gryczanej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g roztopionego oleju kokosowego
- 1 banan
- 4 łyżki syropu klonowego
- 1 jajko – sprawdź czym możesz zastąpić jajko
- 200 ml mleka roślinnego (może być smakowe, np. waniliowe)
- 15-20 szt malin (można dodać także jagody, truskawki lub porzeczki)
- garść rodzynek lub żurawin
- szczypta soli
Suche składniki łączymy w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie łączymy i na koniec dodajemy owoce, delikatnie mieszając. Foremki do babeczek wykładamy papilotkami i wypełniamy ciastek do 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200ºC z termoobiegiem.
Muffinki z warzywami
- 400 g mąki gryczanej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g roztopionego oleju kokosowego
- 2 jajka – sprawdź czym możesz zastąpić jajko
- 300 ml mleka roślinnego
- połówka czerwonej papryki
- połówka żółtej papryki
- 50 g oliwek
- 70 g suszonych pomidorów w oleju
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 100 g żółtego sera (opcjonalnie)
- szczypta soli
Ciasteczka owsiane
- 5 dojrzałych bananów
- 2 łyżki miodu (opcjonalnie)
- 2 szklanki płatków owsianych
- ulubione bakalie, ilość wg uznania (rodzynki, suszone morele, żurawina, śliwki, orzechy)
Banany rozgniatamy widelcem, po czym dodajemy miód, płatki owsiane i bakalie. Wszystko razem mieszamy. Formujemy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180ºC. przez około 25 minut.
Jeśli kiedykolwiek będziecie się zastanawiać co upiec, by sprawdziło się na wynos, wróćcie do naszych propozycji. Doskonale nadają się także na II śniadanie do szkoły czy pracy, a także w dłuższą podróż.
Smacznego!