Co zrobić z marchewki? A zrobić coś trzeba, bo jest nie tylko tania i łatwo dostępna, ale przede wszystkim zdrowa. O jej właściwościach pisaliśmy już nie raz (nie czytaliście – zajrzyjcie TU), dziś przypomnimy podstawowe informacje i zabieramy się do gotowania!
Pod względem odżywczym, 100 g marchwi to jedyne 33 kcal, ale co ważniejsze jest ona także źródłem witamin: B, C, D, E, K i beta- karotenu (prowitamina A) oraz minerałów takich jak wapń, żelazo, fosfor, chrom, magnez, potas, sód, jod, krzem, chlor i siarka. Podstawową, najbardziej znaną właściwością marchewki jest jej prozdrowotny wpływ na wzrok i skórę. I naturalnie na odporność.
A teraz czas na kilka inspiracji – co zrobić z marchewki?
Krem z pieczonej marchewki
Składniki:
- 5 dużych marchewek
- 4 ziemniaki
- cebulka
- pestki dyni
- mleko kokosowe
- posiekana natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- przyprawy: zioła prowansalskie, kurkuma, kumin, ostra papryka, sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę i układamy w brytfannie. W kubeczku rozrabiamy 2 łyżki oliwy z oliwek z 5 łyżkami wody, dodajemy 3 łyżeczki ziół, łyżeczkę kurkumy i kuminu oraz szczyptę ostrej papryki, sól i pieprz. Warzywa zalewamy “marynatą” i dokładnie mieszamy. Następnie pieczemy przez 30 min w temp. 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, warzywa przekładamy do naczynia i zalewamy 500 ml ciepłej wody i blendujemy na gładki krem. Dodajemy 3-4 łyżeczki mleka kokosowego i ponownie miksujemy. Przed podaniem posypujemy pestkami dyni i natką pietruszki.
Ciasteczka marchewkowe
Składniki:
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i ¼ szklanki płatków owsianych górskich
- 4 średniej wielkości marchewki – ok 1 szklanki startej marchewki
- po ½ szklanki żurawin, rodzynek i orzechów
- ½ szklanki oleju
- ½ ksylitolu
- 2 jajka (sprawdź czym zastąpić jajko)
Wykonanie:
W misce wymieszać mąki, płatki owsiane, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę. W drugim naczyniu wymieszać startą marchewkę i bakalie oraz dodać 2 łyżki masy z pierwszej miski. W kolnej misce miksować jajka z ksylitolem oraz wolnym strumieniem wlewać olej, cały czas mieszając. Następnie dodać suche składniki i wymieszać, po czym dołożyć marchewkę z bakaliami i ponownie wymieszać. Układać na blasze za pomocą łyżki, zachowując odstęp. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
Więcej marchewkowych inspiracji znajdziecie TU i TU i TU! A już niebawem kolejna porcja przepisów!