Większość z nas uwielbia słodkości. A każde święto czy długi weekend – tak jak zbliżająca się majówka, to ryzyko, że popłyniemy i będziemy jeść wszystko co wpadnie nam w ręce… szczególnie to, czego na codzień unikamy. Jak nie wpaść w pułapkę sklepowych słodyczy? Przygotujmy się i na wycieczki zabierzmy samodzielnie przygotowane łakocie… Jedynym odstępstwem, jeśli spędzamy ten czas poza domem, niech będą lody! Ale i tak starajmy się szukać tych domowych, wytwarzanych lokalnie, a nie zapakowanych w plastikowe torebki od wielkich koncernów!
Słodkości na majówkę!
Idealnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju ciastka, babeczki, herbatniki. Łatwe w przygotowaniu i łatwe w transporcie. Oczywiście obowiązkowo z porcją owoców i czterema porcjami warzyw! marchewki, rzodkiewki na pewno urozmaicą Wasze majowe podróże!
Hitem na pewno okażą się także różnego rodzaju “kulki mocy”. Pamiętacie te z wersji zimowej? Teraz, jeśli także planujecie aktywnie spędzić czas, na pewno się sprawdzą i dodadzą Wam energii!
To co, bierzemy się za przygotowanie i pieczenie?
Słodkości z płatków owsianych
Kulki mocy
- 2 szklanki płatków owsianych
- 200 g daktyli
- 100 ml mleka (może być roślinne)
- 2-3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- kakao
- wiórki kokosowe/ płatki migdałowe
Daktyle zalewamy mlekiem i odstawiamy na min. 1 h, a następnie siekamy lub blendujemy z 3/4 mleka z namaczania. Płatki 3 łyżki kakao, słonecznik, masę daktylową z pozostałym mlekiem i olej wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w kakao, wiórkach ub płatkach migdałowych. Wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Ciasteczka marchewkowe
- 250 g mąki orkiszowej
- 175 g masła lub oleju kokosowego
- 160 g startej marchewki
- 130 g zmielonych płatków owsianych (może być miks z jęczmiennymi, gryczanymi)
- 2-3 łyżki ksylitolu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- żółtko lub zamiennik
- laska wanilii
Mąkę, zmielone płatki, ksylitol i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Masło/ tłuszcz miksujemy z żółtkiem i wanilią. Łączymy z suchymi składnikami, dodajemy marchew i miksujemy, a następnie wyrabiamy. Wałkujemy na cienki placek i wykrawamy dowolne kształty. Pieczemy 25 min w tem. 180 st.
Zabierzecie ze sobą na majówkę?