Pesto z natki pietruszki każdy już zna, bo natkę tę wykorzystuje się na wiele różnych sposobów. Natomiast liście rzodkiewki czy marchewki nadal są traktowane jako biodegradowalny odpad… Więc zanim następnym razem bezmyślnie wyrzucimy je do kosza, do warto pomyśleć do czego smakowitego je wykorzystać.

Marchewka z nacią – odżywcza bomba!

Sama marchewka jest znana ze swoich właściwości oczyszczających organizm, w przypadku występowania różnych schorzeń. Zawiera w sobie wiele witamin, minerałów, m.in.: witaminy B, C, D, E, K i beta- karoten (prowitamina A) oraz wapń, żelazo, fosfor, chrom, magnez, potas, sód, jod, krzem, chlor i siarkę. 

Natka marchewki jest także bogata w liczne minerały i witaminy. Znajdziemy w niej magnez, potas, wapń, żelazo czy w witaminę A i C! A ich ilość jest większa niż zawartość tych samych składników w korzeniu! Dlatego warto używać jej w kuchni jako dodatek do sałatek, czy właśnie w takim aromatycznym pesto, jakie zaraz Wam zaserwujemy. Nie bójmy się także dorzucić natkę marchewki do pysznych, letnich owocowych koktajli – natka, kiwi, jabłko, cytryna i gotowe!

Więcej o właściwościach marchewki przeczytacie TU (klik)!

Pesto z natki marchewki

Składniki:

  • natka z 2 wiązek marchewki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół szklanki orzechów (np. nerkowca) lub migdałów lub ziaren słonecznika
  • sok z połówki cytryny
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli

Natkę dokładnie myjemy i suszymy, kroimy na drobniejsze kawałki. Grubsze łodyżki możemy pominąć. Wrzucamy do kielicha blendera z obranym czosnkiem i orzechami/ziarnami słonecznika, sokiem z cytryny i solą. Blendujemy dodając oliwę z oliwek, aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Przechowujemy w słoiku w lodówce. Warto także, po przełożeniu do słoika skropić pastę kilkoma kroplami oliwy.

Pesto pysznie sprawdza się jako pasta do kanapek (i jako dip do grzanek!), ale także dodatek do sałatek, makaronów czy pieczonych warzyw!

Więcej inspiracji…?

Po marchewkowe przepisy sięgnijcie TU (klik), TU (klik) i koniecznie TU (klik)! A dla łasuchów mamy też przepis na marchewkowe ciacho (klik)!