Pomidory to potas, pektyny i moc witamin (więcej pomidorowych właściwości o TU – klik). Natomiast papryka to przede wszystkim witamina C, bioflawonoidy i błonnik (więcej o papryce przeczytacie TU – klik). A jeśli weźmiemy razem pomidory z papryką, to mamy gotową witaminowo – mineralną bombę spożywczą. Dlatego dziś łączymy je w pyszne potrawy, szczególnie, że już dostępne są one w naszej Farmie, oczywiście BIO!

Pomidory z papryką – surówka na każdą okazję. Czy peperonata?

Potrzebujemy:

  • 4 bio papryki w różnych kolorach
  • 2 małe cebule
  • 4 bio pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwę z oliwek
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Umyte papryki pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski. Cebulę kroimy w piórka. Pomidory parzymy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy w misce, doprawiamy do smaku i kropimy oliwą z oliwek. Surówkę serwujemy do obiadu albo zjadamy jako dodatek do śniadania czy kolacji.

A jeśli wrzucimy wszystkie składniki na patelnię, to otrzymamy sycylijską peperonatę. Na koniec smażenia wystarczy tylko dodać trochę octu, ulubione zioła i już! Można spożywać zarówno an zimno jak i na ciepło jako dodatek do dań głównych, zapiekanek czy nawet kanapek.

Ciecierzyca z pomidorami i papryką

Potrzebujemy:

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie. Dodajemy do niej pokrojone pomidory i paprykę i smażymy kilka minut często mieszając. Następnie dosypujemy cieciorkę i dusimy ok. kwadrans. Po tym czasie czosnek rozgniatamy i dodajemy razem z koncentratem do warzyw i gotujemy kilka minut. Serwujemy z ulubioną kaszą (polecamy kuskus lub kaszę jaglaną!), ryżem czy makaronem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki – nie żałujcie sobie – przeczytajcie dlaczego warto ją jeść (klik).

Pamiętajcie, że zarówno pomidory jaki papryka, jako warzywa bogate w witaminę C, warto dodawać do wszystkich pokarmów zawierających żelazo. Obecność witaminy C zwiększa wchłanianie tego drogocennego pierwiastka w naszym organizmie!

    1 Comment

    Comments are closed.