Wiemy już jakie właściwości mają papryka i ziemniaki. I wiemy, że o ile paprykę warto jeść na surowo, to pieczone ziemniaki są lepszym rozwiązaniem niż nich gotowanie. Dziś proponujemy Wam zupę paprykową i kartofelki z piekarnika. A na deser babeczki rabarbarowe!

Zupa paprykowa

Potrzebujemy:

  • 2 duże czerwone papryki 
  • 2-3 duże czerwone pomidory
  • 4 marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • świeże zioła: bazylia, tymianek, rozmaryn
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, wędzona papryka
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy. Cebulkę szklimy, dodajemy do niej paprykę i dusimy do miękkości. Przed koniec duszenia dodajemy pomidory, a ajk się rozpadną to jeszcze czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i wędzoną papryką. Z marchewki, pietruszki, selera przygotowujemy bulion – zalewamy wodą (700-800ml) i gotujemy do miękkości. Paprykę z pomidorami przecieramy lub blendujemy i dodajemy do gotujących się warzyw. Można zagęścić zupę łyżką śmietany i mąki). Można zjeść z makaronem, ryżem czy grzankami, a przed podaniem obficie posypujemy natką pietruszki.

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki to super alternatywa dla smażonych frytek. Dziś zaserwujemy Wam zapiekankę ziemniaczaną z

Potrzebujemy:

  • 5-6 ziemniaków
  • dużego pora
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • 100g naturalnego serka kanapkowego (opcjonalnie)
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30% (opcjonalnie)
  • 2 łyżki tłuszczu (masło, olej kokosowy)
  • sól i pieprz

Ziemniaki podgotowujemy na parze i kroimy w plasterki. Cebulę i pora kroimy w piórka, czosnek miażdżymy w prasce lub kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy wszystko aż się zarumienią. Doprawiamy do smaku i dodajemy posiekany szczypiorek. Ziemniaki i warzywa układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym. Jeśli mamy ochotę na sos, to serek blendujemy ze śmietanką, dodajemy pieprz i polewamy warzywa. Pieczemy ok. 30 min. w temperaturze 200 st.

Babeczki z rabarbarem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka (lub zamiennik)
  • 3/4 szklanki mleka (może być roślinne)
  • 2 łyżeczki proszki do pieczenia
  • 2-3 łodygi rabarbaru

Rabarbar oczyszczamy i kroimy w drobne kawałki. Jajka ubijamy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki, najpierw suche, następnie płynne. Dokładnie mieszamy. Masę wlewamy do form do muffinek (2/3 wysokości) i na wierzch układamy pokrojony rabarbar. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 st.

Jeśli macie ochotę na inne dania z papryką, ziemniakami (i batatatmi!) czy rabarbarem, zerknijcie tu: