Kurkuma jest rośliną, której niezwykłe właściwości wykorzystywane są nie tylko w kuchni, ale przede wszystkim dla naturalnego wsparcia zdrowia. Medycyna ludowa, głównie w rejonach Dalekiego Wschodu, wiele swych zdrowotnych rozwiązań opiera właśnie na kurkumie, a właściwie na kluczowym jej składniku czyli kurkuminie (polifenol).
Kurkuma dla zdrowia
Kurkumina występująca w kurkumie jest odpowiedzialna za wiele właściwości leczniczych tej byliny. Stosuje się ją do łagodzenia wszelkich stanów zapalnych, przy infekcjach i chorobach układu oddechowego i pokarmowego (w tym wrzody). Znana jest też jako remedium na pasożyty. Ponadto kurkumina jest środkiem o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym, który jest wykorzystywany w profilaktyce chorób nowotworowych. Liczne badania wykazują, że jest to także doskonały wspomagacz pracy mózgu, tym razem za sprawą występowania tumeronu, w którym pokłada się nadzieje, że w przyszłości uda się go wykorzystać na szeroką stale przy leczeniu choroby Alzheimera czy przy udarze mózgu (za: “Stem Cell Research and Therapy”).
Tak jak inne rośliny z rodziny imbirowatych jest to dobre rozwiązanie przy problemach gastrycznych. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, działając rozkurczająco (pomocne przy bólach menstruacyjnych) i żółciopędnie. Dobre wyniki osiąga też w działaniach naprawczych przy schorzeniach i dysfunkcjach trzustki.
Aby wzmocnić działanie kurkuminy ważne jest spożywanie jest razem z czarnym pieprzem (piperyna), który podnosi jej poziom wchłaniania.
Koniecznie zajrzyjcie TU (klik) po przepisy m.in. na złote mleko czy pastę i maseczkę z dodatkiem kurkumy, dla zdrowia i urody.
Kurkuma w kuchni
Występująca też jako ostryż czy szafranica jest byliną z rodziny imbirowatych. W postaci wysuszonej i sproszkowanej wykorzystywana jest jako przyprawa i to już od niemalże 3000 lat! Stanowi główny składnik curry, które zawdzięcza jej piękny zółto-pomarańczowo-brązowy odcień. Jej właściwości barwiące sprawdzają się wszędzie tam, gdzie chcemy dodać trochę egzotyki do naszych potraw, nadając im nie tylko lekko pikantny smak, ale też żółtawy odcień. Dlatego często wykorzystuje się ją do potraw z ryżu, makaronu, jasnych kasz, ale także do ciast, pierogów czy owsianki i jaglanki. Ciekawie też wzmacnia smak i aromat napojów, szczególnie herbaty i kawy. Jeśli chodzi o wykorzystanie jej do dań głównych, można ją dodawać do wszystkiego. Najczęściej stosujemy ją do przygotowania typowo wschodnich potraw, ale coraz częściej dosypuje się ją d0 zup kremów (z dyni, z kalafiora, z marchewki) oraz dodaje do wypieków. Jeśli nie próbowaliście jeszcze używać kurkumy, nie zwlekajcie. Zacznijcie od małych porcji (szczypta, pół łyżeczki) i zobaczycie, że z czasem będziecie dodawać jej więcej i więcej.