Bio papryka, bio cebula, bio czosnek, bio cukinia. Na naszej Farmie mamy dla Was pełny kosz zdrowia. Wszystko świeżutkie, smaczne i ekologiczne – dla zdrowia i dla planety. Dlaczego warto sięgać po surowe warzywa oraz jakie robić z nich przetwory? Poczytajcie, co nasze uprawy mają Wam do zaoferowania.

Bio papryka, cukinia, czosnek, cebula – dlaczego są takie zdrowe

Bio papryka

Spożywanie surowej papryki jest ogromnym wsparciem dla układu krwionośnego. Zawarta w niej witamina C w parze z  bioflawonoidami wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, poprawiają krążenie i ciśnienie czy obniżają cholesterol i ryzyko zachorowania na miażdżycę. Ma też duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Zawartość błonnika usuwa zastój pożywienia w przypadku bardzo osłabionej funkcji trawienia. Ale też oczywiście reguluje pracę jelit i wspiera w usuwaniu toksyn z organizmu. Obecne w niej minerały, witaminy i przeciwutleniacze korzystnie wpływają na wygląd cery, włosów czy paznokci. 

Bio czosnek

Czosnek od wieków jest naszym naturalnym wsparciem. Stosowany jest w leczeniu np. chorób zakaźne przewodu pokarmowego i skóry, schorzeń dróg oddechowych czy w walce z pasożytami. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze, przeciwgrzybicze i rozrzedza krew. Obniża także ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i usprawnia metabolizm żelaza. Po czosnek sięgamy najczęściej gdy dopada nas przeziębienie, łagodząc infekcję. To naturalny pokarm, który powinniśmy spożywać aby wzmocnić nasz układ odpornościowy i oddechowy. Dzieje się to także dlatego, że potrafi on wiązać i usuwać z organizmu różne toksyczne substancje, meteale, które wywołuje liczne jednostki chorobowe.

Bio cukinia

To jedno z najbardziej lekkostrawnych warzyw, dlatego jest doskonałym wyborem do rozszerzania diety dziecka. Ale oczywiście jest nie tylko przeznaczona dla niemowlaków. Cukinia zawiera witaminy C, A, K i witaminy z grupy B, beta-karoten, flawonoidy i sole mineralne (magnez, potas i żelazo), korzystnie które wpływają na odporność organizmu. Zawarte w niej przeciwutleniacze obniżając ryzyko zachorowań na nowotwory czy schorzenia układu autoimmunologicznego. Warzywo to jest niskokaloryczne z uwagi na dużą zawartość wody. Daje jej to właściwości moczopędne, co jest pomocne gdy mamy tendencję do obrzęków czy zatrzymania wody w organizmie.

Bio cebula

Rodzina warzyw cebulowatych to  warzywa ostre, które działają na płuca, rozbijają zastój krwi i zmniejszają skrzepy. Prawdopodobnie są pokarmem najbogatszym w siarkę – rozgrzewający i oczyszczający pierwiastek. Wykazują silne właściwości przeciwwirusowe. Cebula, poza tym że od wieków stosowana jest jako naturalne lekarstwo na przeziębienia, to cechuje się jeszcze innymi właściwościami. Do kluczowych należą: zmniejszenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, hamowanie reakcji alergicznych oraz zmniejszenie śluzu przy nieżycie nosa. Wykorzystanie cebuli w celach leczniczych jest tak samo bogate jak i w celach kulinarnych. Warto zapoznać się z ludowymi sposobami na to warzywo.

W kolejnych wpisach szykujemy dla Was moc przepisów z naszymi plonami! I pamiętajcie, że ogromną część naszych upraw oraz przetworów możecie dostać w wielu sklepach (m.in. Lidl) na terenie całego kraju.