Ciasto, ale takie z lukrem, a może marchewkowe? Czy ciasto na pizzę czy pierogi? Hm… zdecydowanie wolimy te słodkie i nie ma co sobie żałować, bo jutro 26 listopada… właśnie będzie świętować dzień ciacha! Mniam… Dlatego wszystkie ręce na pokład i bierzemy się za pieczenie! Najlepiej bez cukru! Ale w tym już wprawę mamy! Przy wypiekach, warto sięgnąć po nasze produkty, takie jak proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną czy smakowy cukier. znajdzie to wszystko w naszym sklepie w zakładce “Do BIO wypieków”.
Aby oszczędzić Wam czasu na szukane przepisów, serwujemy dziś 2 pyszności super-ekstra szybkie oraz, na końcu artykułu zebraliśmy dla Was ulubione przepisy z naszego bloga. Do dzieła!
Ekspresowe ciasto fasolowe
Składniki na kruche ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 30 g ksylitolu w pudrze
- 75 g masła
- łyżeczka mielonego cynamonu
Składniki na masę jabłkową
-
400 g małych jabłek
- 160 g masła/ oleju kokosowego
- 140 g maki pszennej
- 130 g ksylitolu lub cukru trzcinowego
- 30 g płatków migdałowych
- łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta soli
Przygotowujemy kruche ciasto: do szerokiej miski wsypujemy ksylitol w pudrze i dodajemy mąkę, cynamon oraz drobno pokrojone masło. Ucieramy widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji, wyrabiamy, zagniatamy. Rozkładamy ciasto w tortownicy (na papierze do pieczenia), dociskamy rekami i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Przygotowujemy wypełnienie ciasta: oddzielamy białka od żółtek i białka ze szczyptą soli ubijamy, po czym wstawiamy do lodówki. 20 g ksylitolu/ cukru mieszamy w miseczce z cynamonem i odstawiamy. Na stolnicy (lub w misce) mieszamy żółtka, 140 g pokrojonego masło (lub olej kokosowy), pozostały ksylitol i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i ponownie, dokładnie mieszamy. Przelewamy schłodzoną piane z białek i kolejny raz mieszamy i przekładamy na schłodzony blat ciasta. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry i układamy na cieście. Pozostałą część masła/oleju rozpuszczamy i polewamy nim ciasto, posypujemy ksylitolem z cynamonem i płatkami migdałowymi. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180°C.
A jak bardzo Wam się nie chce piec, albo naprawdę nie macie czasu, to aby osłodzić sobie to jakże piękne święto, zawsze możecie sięgnąć po chałwę albo ciastek w polewie czekoladowej czy krówki truskawkowe!
Zerknijcie też na inne sprawdzone przez nasz przepisy:
- najprostsze ciasto świata – marchewkowe
- ciacho dyniowe na 2 sposoby
- kokosowe ciasto z batatów
- burakowe inspiracje
- a gdy macie jeszcze śliwki…
Czekamy też na Wasze inspiracje i przepisy na pyszne desery!