Wszyscy z utęsknieniem czekamy aż skończą się wiosenne mrozy i w końcu wyjdzie słońce! Na ten czas oczekiwania przygotowaliśmy dla Was wiosenne nowości. Przeczytajcie, zamawiajcie i dajcie znać, która z naszych nowych potraw przypadła Wam najbardziej do gustu. A co mamy…?

Wiosenne nowości – gotowe dania nie tylko na piknik!

Przedstawiamy cztery pyszne dania słoiczkowe: delikatny krem z marchewki, 2 odsłony kiszonej kapusty oraz sałatkę farmerską. Sprawdzą się zarówno jako samodzielne przekąski jak i dodatki do dań głównych. To zaczynamy wycieczkę przez 4 słoiki:

Zupa krem z marchwi 

Krem marchwiany to nie tylko zmiksowana marchewka, o nie! To bukiet warzyw, bo mamy tam i pietruszkę i korzeń selera, cebulkę, ziemniaki i czosnek. Ale i tak kluczową nutę daje to korzeń imbiru. Z zupami kremami jest tak, że jedną zupę można podać na kilka sposobów. Co pasuje do krem u marchewki?

  • wędzone tofu, pokrojone w drobne kostki
  • grzanki z pieczywa (najlepiej czerstwego, aby nie wyrzucać!) zapiekane z serem
  • kukurydza! Tak, zamiast grzanek można śmiało dodać ją do zupy!
  • soczewica – jeśli chcemy, aby krem był bardziej treściwy, ugotujmy czerwona lub brązową soczewicę na sypko i do każdej porcji dodajemy 2-3 łyżki
  • dzieciakom warto też dorzucić kaszę jaglaną. W wersji jaglanej zupa ta cudownie sprawdzi się u osób, które planują lub są  w trakcie wiosennego detoksu

A jeśli chcemy wykorzystać zupę jako bazę do koktajlu warzywnego, to rozcieńczmy wodą, dodajmy ulubione warzywa, zmiksujmy i gotowe. Po rozrzedzeniu można też z powodzeniem pić na zimno jak dobrze doprawiony sok marchwiowo-warzywny.

Bio kiszona kapusta z grzybami i Kiszona czerwona kapusta

O tym, że kiszonki powinny być z nami o każdej porze roku, dobrze już wiecie. kwas mlekowy, który powstaje w procesie fermentacji oczyszcza organizm, tym samym podnosząc odporność. Warto też tu wspomnieć, że tu mamy 2 w 1 – czyli i kiszonki i kapustę. Kapusta jest niskokalorycznym warzywem, doskonałym źródłem błonnika. Po co nam błonnik? Naturalnie oczyszcza organizm, poprawia pracę jelit i sprawia, że długo odczuwamy sytość.

Kapusta to też doskonałe źródło licznych witamin, szczególnie witaminy K, niezbędnej przy zaburzeniach krzepliwości krwi. Dodatkowo sa oczywiście witaminy z grupy B, witamina A oraz witamina C, której w kapuście kiszonej jest naprawdę dużo. Spośród minerałów warto wymienić wapń, magnez czy fosfor. Spożywanie kapusty może wesprzeć pracę naszego organizmu na wielu poziomach:

  • regulacja pracy jelit
  • obniżenie poziomu złego cholesterolu
  • oczyszczanie organizmu

Ponadto kapusta z całym wachlarzem korzystnych związków, minerałów i witamin wspiera działanie układów odpornościowego i krążenia, a także korzystnie wpływa na stan cery. Po zimie na pewno nam się to przyda!

Sałatka farmerska

Czym jest sałatka farmerska? To doskonała kompozycja czerwonej papryki, cukinii i cebuli, skąpanych w koncentracie jabłkowym z nutą jabłkowego octu oraz przypraw. Wydaje się, że idealna tylko do kotleta schabowego! Błąd! Cudowna do wszelkiego rodzaju kotletów i burgerów warzywnych, do dań głównych na bazie tofu i soi. Wspaniale komponuje się ze strączkami. Po prostu każdej potrawie dodaje intensywności. I łatwo zabrać ją ze sobą na piknik ale także do znajomych, gdy już będziemy mogli wszyscy razem zacząć warzywny sezon grillowy! Też czekacie na ten moment?

Kto z Was się skusi na wiosenne nowości? Moim faworytem jest zdecydowanie krem z marchewki i wszechstronność jego zaserwowania.