Wiemy już, że oczyszczanie na wiosnę jest wskazane i zdrowe dla organizmu. Dziś podpowiemy jak zaplanować detoks, by mieć co jeść i aby te dania faktycznie wsparły oczyszczanie organizmu. Mamy dla Was kilka propozycji na to, aby sprawnie przejść przez tych kilka dni.
Jak zaplanować detoks?
Jak wspomnieliśmy w poprzednim artykule, wprowadzającym do oczyszczania, ważna jest powtarzalność i stały harmonogram dnia, zarówno pod katem przyjmowania posiłków jak i odpoczynku czy aktywności fizycznej. To, co będzie nam towarzyszyć każdego dnia, to to, że każdy dzień będziemy zaczynać od wypicia szklanki wody z miodem i sokiem z cytryny.
Wieczorem do szklanki wody dodajemy łyżeczkę miodu i on całą noc się będzie rozpuszczał i nabierał mocy, a rano dodamy do tego sok z cytryny lub limonki. Taki napój wypijamy zaraz po przebudzeniu i na pół godziny przed śniadaniem. W ciagu dnia nie będziemy sobie żałowali wody niegazowanej, którą zawsze możemy wzmocnić sokiem z cytryny, ale też możemy wypić 1-2 filiżanki zielonej herbaty lunaparku z pokrzywy czy kopru włoskiego. I w te dni często będzie nam też towarzyszyła kasza jaglana.
5 posiłków na czas oczyszczania
W czasie detoks rekomendujemy, aby zaplanować sobie 5 posiłków, mniejszych ale częstszych. I oto przykładowe dania, które nam towarzyszą w czasie oczyszczania. Uwierzcie, że Wasze codzienne menu, poddane lekkiej modyfikacji może być super pożywieniem detoksykującym!
Śniadanie:
- kasza jaglana z warzywami: do kilku łyżek kaszy jaglanej dodajemy pomidora, paprykę, łyżeczkę oliwy oraz przyprawy
- owsianka z orzechami (do przygotowania wieczorem): 5 łyżek płatków owsianych, posiekana łyżka jagód goi i 3 łyżki płatków migdałowych zalewamy szklanką ciepłej wody i odstawiamy na noc. Rano dodajemy pół szklanki mleka roślinnego i pół startego jabłka, dokładnie mieszamy podgrzewamy na małym ogniu kilka minut i gotowe!
II śniadanie – tu doskonale sprawdzą się koktajle, ale nie tylko:
- koktajl zielony: 2 garście szpinaku blendujemy z kawałkiem selera naciowego i natką pietruszki, połówką banana i jabłka, 2 łyżkami płatków owsianych i niegazowaną wodą.
- koktajl fioletowy: szklanka jagód (mogą być mrożone), 2 łyżki płatków owsianych, pół jabłka i woda niegazowana – blendujemy i gotowe
- pieczone jabłko z naparem z ziół (np. pokrzywa)
Obiad:
- zupa pomidorowa z kaszą jaglaną: cebulkę i czosnek dusimy na oliwie, dodajemy słoik pomidorów i szklankę wody, doprawiamy i po ugotowaniu miksujemy i dodajemy kaszę jaglaną. Można zamiast pomidorów użyć sosu pomidorowego, wówczas nie dodajemy już wody. Sos znajdziecie tu (klik).
- krem z brokułów z kaszą jaglaną: cebulkę i czosnek dusimy na oliwie, dodajemy połówkę brokułu pokrojonego w kawałki i małego ziemniaka i zaplewamy szklanką wody. Gotujemy 30 minut, blendujemy, dodajemy pół szklanki kaszy jaglanej oraz doprawiamy wg uznania i dekorujemy koperkiem i łyżką łuskanego słonecznika.
- leczo z soczewicy – pełny przepis znajdziecie TU (klik)
- jarmużowy gulasz z kaszą
Podwieczorek:
- sałatka z buraka: 2 garści rukoli, pieczony lub gotowany na parze burak, do tego 2 łyżki łuskanego słonecznika, 5-6 oliwek oraz 1/4 kostki pokrojonego tofu. Wszystko polewamy łyżką oliwy i posypujemy czarnuszką.
- surówka z selera, marchewki i ogórka kiszonego (opcjonalnie z dodatkiem cebuli) – wszystko kroimy w drobną kostkę, polewamy łyżką oliwy z oliwek.
- koktajl warzywny: 2 garście szpinaku, seler naciowy, pomidor, ząbek czosnku, natka pietruszki, przyprawy + 300ml wody. Blendujemy i wypijamy!
Kolacja:
- szpinak duszony z czosnkiem – na patelnim podduszamy porcję szpinaku z 3 ząbkami czosnku, podajemy z kaszą gryczaną
- zupa buraczana z kaszą jaglaną: buraka, ziemniaka i jabłko (obrane, pokrojone na ćwiartki) pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni. Następnie razem z cebulą, czosnkiem i marchewką dusimy na patelni z oliwą. Dodajemy 300ml wody i gotujemy przez pół gidziny, blendujemy, dodajemy natkę pietruszki i kaszę jaglaną.
Jak widzicie, to jak zaplanować detoks wcale nie jest trudne. Wystarczy postawić na kasze, warzywa, owoce; ograniczyć cukier, nabiał i mięso i gotowe! Poza kilkoma dniami oczyszczającefgo reżimu, polecamy choć 1-2 razy w tygodniu zrobić sobie taki lżejszy dzień, aby na stole królowały właśnie koktajle, kasza jaglana i mnóstwo warzyw!
Brokułowe – love – w tym wpisie znajdziecie też więcej inspiracji brokułowych, które też mogą przydać się do ustalania oczyszczającego menu!
A więcej inspiracja an koktajle znajdziecie tu: