W tym miesiącu na tapetę wzięliśmy 2 warzywa i dwa owoce, połowa inspiracji za nami, dlatego teraz kilka pomysłów na to, jak przyrządzić fasolę i… ananasa! O tym, dlaczego warto je włączyć do zbilansowanej diety pisaliśmy TU (klik), więc zabieram się już teraz do pracy i gotujemy!
Jak przyrządzić fasolę? I żeby to nie była zupa!
Mamy dla Was 2 propozycje na połączenie fasoli i ananasa, na zimno – sałatkę i na ciepło – potrawkę.
Sałatka fasolowa z ananasem
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 plastry ananasa + 2 łyżki soku
- jasna część pora
- 1/2 zielonej papryki
- 50 g tofu
- 1 łyżka majonezu (polecamy bezjajeczny!)
- czarny pieprz, sól
Pora kroimy w plasterki i blanszujemy; paprykę, tofu i ananasa kroimy w kostkę. Majonez mieszamy z sokiem ananasowym. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy przyprawy i delikatnie mieszamy. I tyle! Wybornie smakuje z grzankami!
Gulasz fasolowy z ananasem
Składniki:
- 3 papryki – czerwona, zielona, żółta
- puszka białej fasoli
- puszka krojonych pomidorów
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 plasterki anansa
- 1 łyżka przecieru/koncentratu pomidorowego
- 2 średnie ziemniaki
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 300 ml bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek
- tymianek, rozmaryn, natka pietruszki, sól i pieprz
Cebulę i czosnek szklimy na rozgrzanej oliwy. Paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy z przyprawami. Dodajemy pomidory, fasolę i przecier pomidorowy i zalewamy bulionem i gotujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do potrawki i dusimy aż ziemniaki i papryka będą miękkie. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ananasy i doprawiamy do smaku solę i pieprzem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Można serwować z pieczywem.
Chcecie więcej?
Może czas na tartę z fasolą – przepis znajdziecie TU (klik)! Mamy nadzieję, że już próbowaliście w okresie Nowego Roku! Smakowało?
Polecamy też pastę fasolową z marynowaną papryką – przepis TU (klik)! Idealna na początek dobrego dnia!