Truskawki i jarmuż

Dziś przepis na pyszną sałatkę, dosłownie “surowa bomba witaminowa” J

# Truskawki

Ten sezonowy przysmak, kochany przez każdego z nas J

W szczycie sezonu zajadamy się nimi każdego dnia i dodawalibyśmy je do wszystkiego bo świeże smakują najlepiej!

Bogate w witaminę C i A, kwas foliowy i witaminę B6. Bogactwo potasu. Ale aby zjadanie ich kilogramami było dla nas korzystne, muszą to być truskawki organiczne. Niestety uprawiane metodami konwencjonalnymi, z racji na szybki wzrost tego owocu, pochłaniają spore ilości środków ochrony roślin, które nie są dla nas obojętne.

`Dokładnie umyte, pozbawione szypułek, przekrojone na pół.

# Jarmuż

Cudowne warzywo o niezwykłych właściwościach. Mistrz !!

Moglibyśmy o nim pisać godzinami.. czyż on nie jest cudowny?

Dostępny praktycznie cały rok w naszym kraju, dość łatwy w uprawie, zmarznięty smakuje jeszcze lepiej (staje się bardziej słodkawy), nie tracąc swoich wartości, można z nim w kuchni naprawdę kombinować na wiele różnych sposobów.

Dziadek kapusty głowiastej, który bije nie jedno warzywo na głowę swoją wartością odżywczą. Wyjątkowe źródło chlorofilu, błonnika, witamin A, B1, B2, C, E i K oraz wapnia, żelaza, potasu, magnezu, manganu. Ponadto zawiera związki siarki o działaniu przeciwnowotworowym i polisacharydy z polifenolami używane w alergii. Wiele kolorowych odmian ubogaca nasze potrawy estetycznie i smakowo.

`Dokładnie umyte liście oddzielone od łodyżek, porwane na mniejsze kawałki

# Rzodkiewki

Jej liście są o wiele cenniejsze od korzenia. Sam korzeń jest źródłem witaminy A i C oraz witamin z grupy B (B1, B2 i PP). Ze składników mineralnych króluje w nim siarka, wapń, żelazo, magnez i potas.

Poprawia trawienie, podnosi apetyt, zwiększa odporność organizmu, wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne, upiększa nas przez poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci.

`Umyte, pokrojone w plasterki.

# Orzechy włoskie

Jadalne nasienie o niesamowitym kształcie, przypominającym nasz mózg J

Najlepsze łuskane przed spożyciem (chronimy je przed zjełczeniem) i nie poddane obróbce termicznej.

Mimo, że zawierają dużą ilość tłuszczu nie powinniśmy ich w żadnym wypadku unikać (!) Tłuszcze, które zawierają należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, najszlachetniejszych tłuszczy. 10% stanowi pełnowartościowe białko. Zawarta w nich L-arginina rozszerza naczynia wieńcowe, dlatego warto je spożywać regularnie u osób z chorobami serca. Zaś kwas elagowy podnosi odporność i unieszkodliwia substancje rakotwórcze. Idealna regularna przekąska szczególnie dla osób uczących się i kobiet w ciąży. Duża ilość  fosforu poprawi pracę mózgu a kwas foliowy zadba o prawidłowy rozwój płodu.

`kilka świeżo łuskanych orzechów włoskich

Klasyczny sos balsamiczny

# łyżka octu balsamicznego

# 2 łyżki oliwy (zimnotłoczonej)

# łyżka dobrej jakości miodu

# szczypta soli himalajskiej i mielonego czarnego pieprzu

 

S M A C Z N E G O !

Zespół Farmy Świętokrzyskiej