Kukurydza cukrowa a kuchnia polska?

Kukurydza cukrowa, ale też inne odmiany kojarzą się przede wszystkim z potrawami kuchni amerykańskiej i meksykańskiej. Nie bez powodu, bo wykorzystuje się ją jako dodatek do sałatek, zup, osób, potrawek czy różnych potraw z makaronem. Przygotowuje się z niej także kaszę, oraz pyszne chrupiące przegryzki, chrupki, czipsy, ale i tortille. Zastosowań znajdziemy sporo. Ale czy i w naszej rodzimej kuchni można ją jakoś przemycić? Oczywiście. W końcu gości na naszych stołach już od XVIII wieku! Ale zachęcamy Was do poznawania też innych kultur kulinarnych. Zanim zaserwujemy Wam kukurydziane przepisy (w kolejnym wpisie na blogu), to poznajmy jednak właściwości tego warzywa.

Kukurydza cukrowa – witaminy i składniki mineralne

Kukurydza jest warzywem dość kalorycznym. 100g świeżych ziaren to ponad 350 kcal. Mniej kaloryczną wersją jest kukurydza konserwowa, to około 90-120 kcal w takiej samej porcji. Pamiętajcie oczywiście, by produkty konserwowe wybierać w słoikach a nie puszkach! Kukurydza cukrowa w większości składa się ze skrobi, czyli wielocukrów. Jednak zawiera w sobie także białko, tłuszcze i oczywiście liczne witaminy i minerały oraz błonnik.

Wśród witamin na szczególną uwagę zasługuje dość duża ilość witamin z grupy B, a szczególnie B12. Bierze ona udział w tworzeniu erytrocytów (czerwonych krwinek), a często się o niej zapomina. Jej głównym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego. Na szczęście i w kukurydzy i w grochu (i innych strączkach) też jest jej sporo, więc w taki sięgając po te warzywa na pewno o siebie zadbamy. Z pozostałych witamin znajdziemy tu także witaminy: D, E, K oraz prowitaminę A.

W kwestii zawartości pierwiastków, kukurydza naprawdę ma się czym pochwalić. Lista minerałów jest naprawdę długa: potas, sód, wapń, magnez, miedź, żelazo, fosfor, mangan, cynk, jod, selen. Mimo, że ich ilości nie są przeogromne, to i tak warto je dostarczać w takim komplecie wraz z kukurydzą.

    Ważną informacją jest to, że mąka kukurydziana nie zawiera glutenu, dlatego mogą śmiało po nią sięgać osoby, która są na diecie bezglutenowej. Jednak najczęściej do mąki kukurydzianej dodaje się także mąką sojową. Dlaczego? Białko występujące w kukurydzy jest ubogie w aminokwasy: lizynę i tryptofan. Aminokwasy te są niezbędne dla działania witaminy PP, której brak wywołuje awitaminozę. Jeśli często sięgacie po produkty kukurydziane, pamiętajcie też, aby uzupełniać dietę produktami zawierającymi pełen zestaw aminokwasów.

    Znaczenie dla zdrowia

    Zawarte w kukurydzy tłuszcze nienasycone są ważnym elementem zdrowej, zbilansowanej diety. Pełnią ważne funkcje w organizmie, m.in. wspierają układy odpornościowy, nerwowy, hormonalny czy krążenia. Oraz wpływają na budowę, regenerację, wzrost skóry, włosów i paznokci. Dlatego też, kukurydzę można od czasu do czas spożywać też w postaci oleju kukurydzianego, dla podkręcenia smaku potrawy. Jest to olej wielonienasycony, więc pamiętajcie o jego okazjonalnym, smakowym użyciu. Na codzień wybieramy oleje jednonienasycone, czyli przede wszystkim oliwę z oliwek czy olej sezamowy i rzepakowy.

    Ponadto medycyna naturalna wskazuje kukurydzę także jako jeden z elementów programu zapobiegania i zwalczania pasożytów. Więcej o oczyszczaniu organizmu przeczytacie niedługo na naszym blogu. Ponadto działa ona także moczopędnie, co także sprzyja oczyszczaniu. Ale może też wspomóc proces redukcji masy ciała, szczególnie, że także pobudza metabolizm.

    Tak że, raz na jakiś czas warto sięgać po kukurydzę. A skoro mamy na nią sezon, to może trzeba pomyśleć o przetworach lub po prostu zamrożeniu jej? Podoba się Wam taki pomysł?

    Komentarze