“Sernik” bez sera 馃檪 Brzmi absurdalnie!聽
Podk艂ad:
# 120g m膮ki owsianej lub zblenderowanych suchych p艂atk贸w owsianych g贸rskich*
# 4 艂y偶ki mas艂a orzechowego (ze szczypt膮 soli)
Sk艂adniki mieszamy w blenderze a偶 uzyskamy g臋st膮, kleist膮 mas臋, kt贸r膮 wyk艂adamy na sp贸d tortownicy wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Lekko zwil偶onymi r臋kami olejem kokosowym, ugniatamy sp贸d i nast臋pnie sch艂adzamy do w lod贸wce.
*dla os贸b z celiaki膮 – bezglutenowe p艂atki owsiane/m膮ka owsiana
*Mas艂o orzechowe – gotowe, ekologiczne bez soli i cukru lub “home made” namoczone orzeszki mielimy w mocnym blenderze z dodatkiem soli himalajskiej. Nie musz膮 by膰 orzeszki ziemne, mo偶emy u偶y膰 migda艂y
聽
Masa:
# 3/4 szklanki puree dyniowego
# 3/4 szklanki ksylitolu/erytrolu lub p贸艂 szklanki miodu
# p贸艂 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
# 2 kostki naturalnego tofu (180g x 2)
# szklanka mleczka kokosowego聽
# 2 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
# 4 艂y偶ki soku z cytryny i soku z pomara艅czy
# przyprawy: p贸艂 艂y偶eczki cynamonu, po艂ow臋 mniej ga艂ki muszkato艂owej i imbiru, szczypta soli
Wszystkie sk艂adniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do uzyskania g艂adkiej konsystencji. Mleczko kokosowe dodajemy pod koniec miksowania.
Mas臋 wylewamy na sch艂odzony sp贸d i pieczemy w 180stopniach ok 20min a nast臋pnie 30min w 120stopniach. Wy艂膮czy膰 piekarnik. Po 20min wyj膮膰 i ca艂kowicie ostudzi膰 na blacie.聽
聽聽
Polewa:
# tabliczka gorzkiej czekolady (70% kakao)
# 2 艂y偶ki surowego miodu lub innego s艂odzika
# szklanka mleczka kokosowego
W rondelku topimy czekolad臋 z pozosta艂ymi sk艂adnikami. Lekko studzimy i polewamy ostudzony “sernik”. Mo偶emy posypa膰 nie艂uskanym sezamem lub wi贸rkami kokosowymi na wierzchu.
聽
Zesp贸艂 Farmy 艢wi臋tokrzyskiej