Tak jak zapowiedzieliśmy na początku roku (o tu – klik), chcemy Was zmobilizować i zachęcić do tego, abyście w każdym miesiącu, z pełną świadomością wprowadzali do swojego codziennego menu warzywa, dużo warzyw. Dlatego co miesiąc prezentujemy wybrane warzywa i owoce (w styczniu to brukselka, jarmuż i awokado) i serwujemy proste przepisy! To zaczynamy!
Hiszpańska sałatka z awokado
Składniki:
- awokado
- 2 pomidory
- pomarańcza
- zielone oliwki
- cebulka
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Pomarańczę obieramy i filetujemy, dzielimy na małe cząstki. Awokado kroimy w plastry, pomidory w ósemki, oliwki na pół a cebulę w piórka. Mieszamy wszystkie składniki w misce, skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ta szybka prosta sałatka sprawdzi się doskonale na wynos do pracy czy szkoły!
Curry z jarmużem i batatami
Składniki:
- 200 g jarmużu, bez łodyg- porwanego na małe kawałki
- 2 bataty obrane i pokrojone w kostkę
- czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 500 ml mleka kokosowego
- 400 g ciecierzycy (może być z puszki)
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub oleju rzepakowego)
- 250 ml domowego bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: po łyżeczce: słodkiej papryki, kuminu, kolendry; 1/2 łyżeczki papryki chili; sól
Gotujemy!
W szerokim rondlu rozgrzewamy oleju i dusimy kilka minut cebulkę. Następnie dodajemy przyprawy, koncentrat oraz plasterki czosnku, mieszamy i podsmażamy 1-2 minuty. Wsypujemy bataty, mieszamy; wlewamy bulion i mleko kokosowe i zagotowujemy na małym ogniu. Później wrzucamy odsączoną ciecierzycę i gotujemy ok 10-12 minut lub do czasu aż bataty będą miękkie. Do curry dodajemy jarmuż, delikatnie mieszamy i zostawiamy na kilka minut, aż jarmuż zmięknie. Ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Danie możemy serwować samodzielnie lub z ryżem, kaszą czy pieczywem.
Zupa brukselkowa
Składniki:
- 500g brukselki, oczyszczonej, przekrojonej na połówki lub ćwiartki
- 800 ml bulionu warzywnego
- 2 marchewki, obrane, pokrojone w kostkę
- 2 małe ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól do smaku
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki
- garść świeżej pietruszki lub koperku
- łyżka oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
Marchewkę i ziemniaki gotujemy na parze, gdy będą prawie miękkie dodajemy brukselkę i gotujemy 5-6 minut. Bulion lekko podgrzewamy, dodajemy czosnek i przyprawy i następnie warzywa i gotujemy kilka minut. Gdy zupa troszkę ostygnie blendujemy na krem. Na talerzach posypujemy natką pietruszki lub koperku i dodajemy łyżkę oliwy.
Czy te przepisy przypadły Wam do gustu? A może macie sprawdzone receptury na inne wykorzystanie tych produktów w kuchni?